Fotografer eller knapptryckare? Som fotograf får jag ofta frågan när jag är ute och föreläser och håller i workshops vad jag använder för kamera – eller vad jag rekommenderar för kamera.

Visst förstår jag frågan … och självklart har kameran och kanske framför allt den optiska kvalitén i objektivet betydelse för bildens slutresultat … men för mig känns det lite som att fråga en författare vad han använder för dator.

Bara ett verktyg

Kameran är ju trots allt bara ett verktyg, som en dator eller en skiftnyckel. Ett nödvändigt ont på vägen till en färdig bild.
För mig handlar foto om vad som händer innan fotograferingstillfället. En idé. Hur ska jag porträttera personen? Hur vill jag att ljuset ska se ut? Var ska bilden tas? Perspektiv? Komposition? Framför allt kanske … hur ska bilden användas och vem ska titta på den?

Ordet fotograf kommer ju från de grekiska orden phos (ljus) och graphia (skriva) det vill säga skriva/rita/måla med ljus. För mig handlar foto betydligt mer om det – och om hur jag presenterar personen jag fotograferar – än om vad det är för logga på eller megapixlar under plasten på kameran vars knapp jag trycker på.

/T

Tobias Fischer - Fotograf Stockholm Fotografer

Share Button