Just nu så håller jag på att läsa boken ”Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor” av konstnären (och numera också författaren) Ernst Billgren. I boken svarar han på frågan om man ska experimentera med sin konst – svaret i boken är ungefär: ”Ja, men bara för sig själv”.

Ernst ger också följande exempel: Om en kock enbart skulle ha ”Dagens experiment” på menyn skulle nog restaurangen snart få problem. Självklart måste kocken experimentera och hitta nya smaker och texturer i sin mat för att utveckla och förnya sin meny … men … han/hon gör det inte på restauranggästernas bekostnad.

Nu vill jag bara förtydliga att jag på inga sätt påstår att mina bilder är konst – bara att förklaringsmodellen stämmer bra in på mitt sätt att tänka när det gäller mitt fotograferande.

När jag jobbar så kan jag inte chansa och experimentera med nya idéer … min uppdragsgivare måste ju kunna räkna med att bilderna jag levererar är av högsta kvalité. Det är nog svårt att komma till tidningen eller reklambyrån, rycka på axlarna och såga: ”Här är bilderna på Kalle Karlsson, de blev lite oskarpa … men så går det ibland”.

Mitt tillfälle att experimentera är när jag jobbar med mina egna projekt. Oavsett om jag fotograferar natur, prylar eller människor så har jag möjlighet att testa nytt ljus, nya vinklar, känslor och uttryck som jag sedan (om de funkar) kan använda i mitt arbete.

Så kom ihåg: Experimentera – men inte på någon annans bekostnad – för det är ju som fotografen Ansel Adams sa en gång att: ”Man tar inte en bild – man gör den.

/T

Share Button