Donald Trump, Angela Merkel, Stefan Löfven, Theresa May, nej, det är inte dem jag pratar om. Människorna jag pratar om är otroligt mycket viktigare än så.Vilka prata jag om då? Jo, jag pratar om stödpersonerna som medverkar i Botkyrka YAP. För dig och mig kanske de inte är så viktiga – men för ungdomarna de här personerna arbetar med kan det betyda skillnaden mellan liv och död.

YAP (Youth Advocate Programmes) handlar om att med omsorg matcha och välja ut stödpersoner som kan tänka sig att lägga ungefär 15 timmar i veckan på att hjälpa en ung människa att få ordning på sitt liv. Det kan handla om allt från kriminalitet till att man har en besvärlig situation hemma. Det vill säga de barn och ungdomar som är i störst behov av extra stöd. Med ungdomens styrkor i sikte blir stödpersonen en extraförälder eller kanske en äldre bror eller syster under ett halvår. Tillit, vänskap och förtroende är det som ska hjälpa ungdomarna att komma ur dåliga beteenden.

YAP – givande för alla

Måndag och tisdag har jag spenderar på en filminspelning. Filmens syfte är att sprida information om YAP. Jag var där för att ta stillbilder och historierna jag och filmteamet från Intellecta fick höra var omöjligt att inte bli berörd av.

Att höra ungdomarna berätta om hur risigt de mått tidigare och hur mycket bättre de mår idag, att höra hur de kan se sin egen personliga utveckling och hur de är starkare och gladare nu, gör verkligen att man får förtroende för projektet och för de som arbetar med det. Att dessutom höra stödpersonerna berätta om hur mycket det betytt för dem att få följa ”sin ungdoms” resa och utveckling och att de själva lärt sig saker om sig själva och sin omgivning gör ju att projektet får ännu mer tyngd.

Botkyrka kommun är den första som arbetar med YAP i Sverige. Programmet har däremot funnits länge i USA och på Irland. Är du intresserad av att veta mer om Botkyrka YAP så hittar du information här.

När jag bestämde bild för att bli fotograf för drygt 20 år sedan så hade jag ingen aning om att mitt arbete skulle innehålla sådana här dagar. Ibland känns det verkligen viktigt att att jobba som fotograf.

 

#tobiasfischer #fotograftobiasfischer #fotograf #photography #stockholm #sweden #nikon @nikon #nikonphotography #nikonsverige @nikonsverige #botkyrka #botkyrkakommun @botkyrkakommun #botkyrkayap #yap #ungdomar #film #filminspelning #intellectacorporate

https://tobiasfischer.se