• Bra på bild - Fotograf Tobias Fischer - Fotograf Stockholm

Att bli bra på bild

Bra på bild vill ju alla bli – men de flesta jag möter tycker inte att de blir det. Nästan alla jag fotograferar ogillar därför att bli fotograferade. Den enda gången de tycker att bilderna funkar är när någon tagit dem i smyg – och det är själva hemligheten!

Jag kan såklart inte fotografera människorna jag jag har framför kameran i smyg – jag är ju faktiskt anlitad i just det syftet. Problemet är inte att de vet om att de blir fotograferade. Problemet är att det har en uppfattning om hur de ska posera för att bli snygga på bild.

Vi har alla uppfattningar om hur vi ser ut. Vi tycker att vi är tjocka eller smala. Har stora eller små öron. Ful eller snygg näsa. Allt detta gör att vi utifrån hur vi själva tycker att vi ser ut försöker att förhålla oss till kameran som vi förhåller oss till en spegel. Det funkar inte.

Tre tips för att bli bra på bild

Lyssna på fotografen. Fotografen är den enda som ser hur ljuset träffar dig och om din näsa ser rak eller sned ut.

Ge fotografen tid. Låt fotografen arbeta. Inget blir bra om man slarvar. Det tar tid att sätta ljus och rätt känsla i bilden.

Lita på fotografen. Ta lite tid att lära känna fotografen. Ta en kopp kaffe eller ta ett kort snack innan ni sätter igång och fotografera.

Om man som fotograf känner att man har personens förtroende, att man har gott om tid och att man blir lyssnad på så är det mycket lättare att lyfta fram skönheten hos den man fotograferar.

Värt att tänka på nästa gång du står framför eller bakom kameran.

#tobiasfischer #fotograftobiasfischer #fotograf #photography #stockholm #sweden #nikon #nikonphotography #nikonsverige @nikonsverige #tethertools @tethertools #betterwhenyoutether @elinchrom_ltd #elinchrom @aifoab #aifo #bra #brapabild #bild #modell #fotomodell #snygg #ljus #foto

https://tobiasfischer.se

By |2017-03-29T09:36:15+00:00170329|15 Comments

15 Comments

 1. Julia Mazowska 170329 at 10:00 - Reply

  Du är grym fotograf! Jag vågade slappna av och va migsjälv när du fotade mig, liksom släppa prestationen, då blev det kul!! 🤗😀

 2. Michael Jönsson 170329 at 13:11 - Reply

  En kund till mig sa en gång “att bli plåtad är värre än att gå till gynekologen”. Vissa känner helt klart att det är obekvämt att bli porträttplåtade. Hör det oftare i studiomiljö och inte när de är i t.ex. kontorsmiljö. Inhale exhale 💫

  • Haha! Gynekologen har jag inte hört tidigare … däremot tandläkaren. Ja, studion är ju en ännu ovanare miljö – på kontoret känner man sig kanske ändå “hemma”.

 3. Calle Rosenqvist 170329 at 17:44 - Reply

  Håller helt med! Tänkte lite åt samma håll i min krönika för några år sedan:
  http://www.kamerabild.se/artiklar/kr-nikor/kr-nika-fotografins-dubbelnatur

 4. Erik Kugelberg 170329 at 23:04 - Reply

  Smickrande för tjejen på bilden.

 5. Cecilie Östby 170330 at 18:21 - Reply

  Jag är jättenöjd med bilderna du tog på mig en gång. ☺

 6. Emma Svensson 170330 at 20:23 - Reply

  Får flashbacks från Kaggetiden! Galet länge sen 😉 #yesIrememberyourteaching

 7. Klockent!

 8. David Karlsson 170331 at 02:04 - Reply

  Utmärkta råd! 😀👍 Det blir alltid bättre med smygfoton än “uppställda” .

 9. David Karlsson 170331 at 02:04 - Reply

  Utmärkta råd! 😀👍 Det blir alltid bättre med smygfoton än “uppställda” .

 10. Heidi Hed 170403 at 12:46 - Reply

  Ett tips är att ta massor med selfies. Och med massor menar jag massor! Helkropp och ansikte. Med självutlösare. Till slut slappnar man av även om det står någon bakom kameran för att man vet att man faktiskt blir bra på bild. 😊 Så gjorde jag. Och sen kan det hjälpa om man fjantar sig lite framför kameran, släpper loss lite en stund. Då blir man inte så stel. 😊

 11. Paul Lindqvist 170412 at 21:11 - Reply

  Bra råd för både fotografer och den som blir fotograferad!

Leave A Comment

14 − 12 =