Jag får ofta frågan ”Vad ska jag köpa för kamera?” och jag svar alltid efter bästa förmåga. Det man bör veta är att jag inte är en kameraförsäljare – jag är fotograf –  så jag kan bara utgå från den utrustningen jag jobbar med det jag vet generellt om kameror. Det nog är ungefär som att fråga en Formula 1-förare vad man ska köpa för bil. Säkert har föraren tankar kring bilköp men man riskerar onekligen att skjuta lite över målet.

 

Köpa-kamera-frågor

Det finns ett fyra frågor du bör ställa dig innan du går och köper en ny kamera.

1. Vad får det kosta? Det finns mycket kompetenta kameror även i de lägre prisklasserna – och man måste ju börja någonstans. Så bara för att du inte har 50 000 kronor på kamerakontot behöver det inte vara kört.

2. Vad ska jag fotografera? Att veta om man ska fotografera fåglar, fiskar, insekter eller stjärnor har självklart betydelse för vilken utrustning man väljer. Ta en ordentlig funderare på vad du gillar att fotografera.

3. Hur ska bilderna användas? Om dina bilder primärt ska publiceras digitalt – Facebook/Instagram/sajt så klarar sig alla moderna kameror prestandamässigt. Tänker du däremot göra stora tavlor av dina fotografier krävs det att du tänker till lite. Kamerans upplösning (megapixlar) och ett skarpt objektiv är nödvändigt för att du ska få det att funka.

4. Stillbilder och film? De flesta nya kameror har en bra funktion för att spela in rörliga bilder. Ska man däremot filma till exempel i slow motion så ställs lite högre krav på bildhastighet (frame rate). Så lite extra research om du har speciella saker du vill filma.

 

Mina kameratips

När jag tipsar om kameror ger jag alltid följande tips. Om du vill ha en systemkamera (DSLR) så är det vettigt att köpa en Nikon eller en Canon. De har otroligt stora tillbehörsutbud och de har gjort yrkeskameror länge. De vet vad de gör. Om du vill köpa en spegellös systemkamera så har jag personligen en förkärlek för Panasonics Lumixmodeller.

 

De har gjort jobbet åt dig

Sajten Jen reviews har gjort en riktig genomgång av vad man bör tänka på när man ska köpa kamera. De har också test av kameror och tillbehör … så har du funderingar på vad du ska köpa för kamera så kan det vara ett bra ställe att börja på. Här finns svaren på alla dina frågor.

Glad kamerashopping.