Fotograf Tobias Fischer – Fotograf Stockholm – Blogg2019-05-14T16:46:41+02:00

BLOGG (avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), webbjournal eller webbdagbok. En blogg är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. /Wikipedia

Åk på inspirationsresa till Zanzibar

I november kommer jag och artisten/låtskrivaren Peter Hallström att åka på en inspirationsresa till  Zanzibar för att coacha dig att bli bättre på det du gör. Oavsett om du är kreativ i ditt yrke eller på din fritid så vill vi hjälpa dig att utvecklas. Det finns fortfarande några platser kvar – så är du intresserad av att följa med är det dags att boka nu. Mer information om hur man bokar finns här.

 

Inspirationsresa med 60 års erfarenhet

Jag och Peter har tillsammans över 60 års erfarenhet av att jobba i kreativa yrken. Jag som fotograf/grafisk formgivare och Peter som artist/låtskrivare. Zanzibarresan kommer att ge alla möjlighet att få enskild tid med mig eller Peter för samtal och coachning och dessutom kommer gruppen att ha gemensamma samlingar där man kan dela tankar och problem man har i sitt kreativa utövande.

 

Vill du ta bättre bilder? Vill du utveckla ditt låtskrivande? Eller kanske både och?

Att arbeta med det man älskar och att dessutom ha möjlighet att göra det på en paradisö är något som många drömmer om. Den här resan gör det möjligt. Är du intresserad av fotografi/bildkonst, att skriva musik/poesi, så har du nu möjligheten att göra det och få professionell hjälp och inspiration samtidigt som du njuter av en underbar semester.

Jag och Peter Hallström (låtskrivare, artist och musiker) finns på plats för att coacha, tipsa och inspirera. Du behöver inte vara proffs … vi möter dig på nivån du befinner dig och hjälper dig med det du känner känns viktigt för din kreativa process.

Jag är yrkesfotograf sedan 25 år och jag har arbetat med allt från dokumentärfotografi till mode och produktfotografering. Jag arbetar också som lärare/föreläsare och håller i kurser och workshops. Vill du läsa mer om vem jag är och vad jag gör så kan du göra det här.

Peter Hallström är en erfaren och superduktig låtskrivare – både musik och text. I hans katalog finns låtar som Håll mitt hjärta (Björn Skifs), Kärleksvisan (Sarah Dawn Finer) och Viskar en bön (Peter Jöback). Det finns också många bra låtar på hans tre soloplattor “Brev från en förlorad son”, “Nåd” och ”Hoppet kvar”. Peters sajt finns här. 

 

Zanzibar Retreat Hotel

Hotellet är beläget på Matemwe Beach, en av de längsta och finaste stränderna på Zanzibar.  Hotellet är känt för sin trevliga personal, personliga service, utsökta mat och för lugn och ro. Det här är det perfekta målet för en inspirationsresa och en prefekt plats att låta din kreativitet flöda! Titta gärna på hotellets sajt här.

 

Upplägg – sol, bad och kreativitet

Varje dag efter frukosten erbjuds ett inspirationspass med Peter och/eller mig. Du får en uppgift att genomföra under dagen. Dagtid finns vi tillgängliga för samtal och coachning i ditt arbete. På kvällen, till desserten, samlas vi och delar med oss av upplevelser under dagen. Ett par kvällar berättar jag och Peter om hur vi jobbar och tänker med våra egna projekt.

 

När?

Avresa 9/11 från Arlanda och återresa 17/11. Vi åker med Turkish Airlines.

 

Senaste anmälningsdatum

1 juli 2019. Du anmäler dig till info@zanzibarretreat.com. Rubrik: ”Zanzibar med Peter och Tobias”.  Efter den 30 april får du en faktura på 2 000 kr att betala som anmälningsavgift.  Information om betalning av resterande kostnader kommer senare.

 

Priser per person och rumsstandard

Sea view (2 rum) 23 500 kr inkl moms
Standard (8 rum) 19 900 kr inkl moms
Garden view (2 rum) 18 500 kr inkl moms

I priset ingår, del i dubbelrum med halvpension (frukost och fyra-rätters middag) under sju dygn på Zanzibar Retreat Hotel. Flygresa t o r Arlanda – Zanzibar. Transfer till och från hotellet.  Tillkommer: dryck, lunch och dricks.

(Med reservation för eventuella prisändringar pga exempelvis dollarkursen.)

 

Priser, datum och annan viktig information finns här.

 

By |0 Comments

Att köpa en ny kamera

Jag får ofta frågan ”Vad ska jag köpa för kamera?” och jag svar alltid efter bästa förmåga. Det man bör veta är att jag inte är en kameraförsäljare – jag är fotograf –  så jag kan bara utgå från den utrustningen jag jobbar med det jag vet generellt om kameror. Det nog är ungefär som att fråga en Formula 1-förare vad man ska köpa för bil. Säkert har föraren tankar kring bilköp men man riskerar onekligen att skjuta lite över målet.

 

Köpa-kamera-frågor

Det finns ett fyra frågor du bör ställa dig innan du går och köper en ny kamera.

1. Vad får det kosta? Det finns mycket kompetenta kameror även i de lägre prisklasserna – och man måste ju börja någonstans. Så bara för att du inte har 50 000 kronor på kamerakontot behöver det inte vara kört.

2. Vad ska jag fotografera? Att veta om man ska fotografera fåglar, fiskar, insekter eller stjärnor har självklart betydelse för vilken utrustning man väljer. Ta en ordentlig funderare på vad du gillar att fotografera.

3. Hur ska bilderna användas? Om dina bilder primärt ska publiceras digitalt – Facebook/Instagram/sajt så klarar sig alla moderna kameror prestandamässigt. Tänker du däremot göra stora tavlor av dina fotografier krävs det att du tänker till lite. Kamerans upplösning (megapixlar) och ett skarpt objektiv är nödvändigt för att du ska få det att funka.

4. Stillbilder och film? De flesta nya kameror har en bra funktion för att spela in rörliga bilder. Ska man däremot filma till exempel i slow motion så ställs lite högre krav på bildhastighet (frame rate). Så lite extra research om du har speciella saker du vill filma.

 

Mina kameratips

När jag tipsar om kameror ger jag alltid följande tips. Om du vill ha en systemkamera (DSLR) så är det vettigt att köpa en Nikon eller en Canon. De har otroligt stora tillbehörsutbud och de har gjort yrkeskameror länge. De vet vad de gör. Om du vill köpa en spegellös systemkamera så har jag personligen en förkärlek för Panasonics Lumixmodeller.

 

De har gjort jobbet åt dig

Sajten Jen reviews har gjort en riktig genomgång av vad man bör tänka på när man ska köpa kamera. De har också test av kameror och tillbehör … så har du funderingar på vad du ska köpa för kamera så kan det vara ett bra ställe att börja på. Här finns svaren på alla dina frågor.

Glad kamerashopping.

 

By |0 Comments

Följ med Peter och mig till Zanzibar

Vill du ta bättre bilder? Vill du utveckla ditt låtskrivande? Eller kanske både och? I mitten på november får du chansen – på paradisön Zanzibar. 

Att arbeta med det man älskar och att dessutom ha möjlighet att göra det på en paradisö är något som många drömmer om. Den här resan gör det möjligt. Är du intresserad av fotografi/bildkonst, att skriva musik/poesi, så har du nu möjligheten att göra det och få professionell hjälp och inspiration samtidigt som du njuter av en underbar semester.

Jag och Peter Hallström (låtskrivare, artist och musiker) finns på plats för att coacha, tipsa och inspirera. Du behöver inte vara proffs … vi möter dig på nivån du befinner dig och hjälper dig med det du känner känns viktigt för din kreativa process.

Själv är jag yrkesfotograf sedan 25 år och jag har arbetat med allt från dokumentärfotografi till mode och produktfotografering. Jag arbetar också som lärare/föreläsare och håller i kurser och workshops. Vill du läsa mer om vem jag är och vad jag gör så kan du göra det här.

Peter Hallström är en erfaren och superduktig låtskrivare – både musik och text. I hans katalog finns låtar som Håll mitt hjärta (Björn Skifs), Kärleksvisan (Sarah Dawn Finer) och Viskar en bön (Peter Jöback). Det finns också många bra låtar på hans tre soloplattor ”Brev från en förlorad son”, ”Nåd” och ”Hoppet kvar”.

 

Zanzibar Retreat Hotel

Hotellet är beläget på Matemwe Beach, en av de längsta och finaste stränderna på Zanzibar.  Hotellet är känt för sin trevliga personal, personliga service, utsökta mat och för lugn och ro. Det här är det perfekta stället att låta din kreativitet flöda! Titta gärna på hotellets sajt här.

 

Upplägg

Varje dag efter frukosten erbjuds ett inspirationspass med Peter och/eller mig. Du får en uppgift att genomföra under dagen. Dagtid finns vi tillgängliga för samtal och coachning i ditt arbete i form av ”råd från hängmattan”. På kvällen, till desserten, samlas vi och delar med oss av upplevelser under dagen. Ett par kvällar berättar jag och Peter om hur vi jobbar och tänker med våra egna projekt. En dag besöker vi den lokala skolan för en kreativ workshop tillsammans med barnen.

 

Vad kostar det då?

Priser, datum och annan viktig information finns här.

By |0 Comments

Nominerad till Svenska designpriset

Jag har blivit nominerad till Svenska designpriset.

Eller … nja … inte jag personligen men bilder som jag tagit.

Byrån YouMe Agency och jag tog tillsammans fram bilder åt varumärket INITI som använder bilderna i sin kommunikation.

Hoppas jag att vi bidrag vinner?
Ja, det skulle vara superroligt.

Tror jag att vi vinner?
Svårt att säga – det är flera riktigt bra bidrag.

Är jag nöjd med att vi är nominerade?
Ja, det känns mycket smickrande.

Lite extra roligt för mig personligen är det att INITI:s bidrag har blivit nominerat i kategorin: Bildkommunikation – Foto.

 

Svenska designpriset

Svenska Designpriset är en tävling i design som är öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning och inom liknande kreativa områden. Tävlingen är öppen för inhouse- och reklambyråer, förlag, informatörer, tidningar, webbyråer och grafiska formgivare.

Tävlingen är indelade i kategorierna: Redaktionell, Information, Identitet, Reklam, Digital, Bild och Event med vardera underkategorier. Sammanlagt blir det tjugofem olika tävlingskategorier samt Juryns pris, Årets Våghals och Svensk Design Hedersgalleri. Tävlingen arrangeras av Batteri Kommunikation AB.

Om du vill rösta eller bara titta på de andra bidragen så kan du göra det här: Klicka här!

Här finns också fler av bilderna jag tagit åt INITI. 

By |0 Comments

Att bli bra på bild

Bra på bild vill ju alla bli – men de flesta jag möter tycker inte att de blir det. Nästan alla jag fotograferar ogillar därför att bli fotograferade. Den enda gången de tycker att bilderna funkar är när någon tagit dem i smyg – och det är själva hemligheten!

Jag kan såklart inte fotografera människorna jag jag har framför kameran i smyg – jag är ju faktiskt anlitad i just det syftet. Problemet är inte att de vet om att de blir fotograferade. Problemet är att det har en uppfattning om hur de ska posera för att bli snygga på bild.

Vi har alla uppfattningar om hur vi ser ut. Vi tycker att vi är tjocka eller smala. Har stora eller små öron. Ful eller snygg näsa. Allt detta gör att vi utifrån hur vi själva tycker att vi ser ut försöker att förhålla oss till kameran som vi förhåller oss till en spegel. Det funkar inte.

Tre tips för att bli bra på bild

Lyssna på fotografen. Fotografen är den enda som ser hur ljuset träffar dig och om din näsa ser rak eller sned ut.

Ge fotografen tid. Låt fotografen arbeta. Inget blir bra om man slarvar. Det tar tid att sätta ljus och rätt känsla i bilden.

Lita på fotografen. Ta lite tid att lära känna fotografen. Ta en kopp kaffe eller ta ett kort snack innan ni sätter igång och fotografera.

Om man som fotograf känner att man har personens förtroende, att man har gott om tid och att man blir lyssnad på så är det mycket lättare att lyfta fram skönheten hos den man fotograferar.

Värt att tänka på nästa gång du står framför eller bakom kameran.

#tobiasfischer #fotograftobiasfischer #fotograf #photography #stockholm #sweden #nikon #nikonphotography #nikonsverige @nikonsverige #tethertools @tethertools #betterwhenyoutether @elinchrom_ltd #elinchrom @aifoab #aifo #bra #brapabild #bild #modell #fotomodell #snygg #ljus #foto

https://tobiasfischer.se

By |15 Comments

Himmel och helvete

Jag är en av dem som upplevt känslan av att ha haft inbrott i mitt hem. Jag blev av med en hel massa prylar. Jag blev bland annat av med hela min kamerautrustning. Det var otroligt jobbigt då och faktum är att det fortfarande är jobbigt. Både ekonomiskt och emotionellt. Men det kunde ha varit mycket värre.

Tankarna på inbrottet väcktes till liv när jag var ute på fotouppdrag åt Botkyrkabyggen. Det var fyra olika fotouppdrag som skulle utföras på samma dag. Ett av dem var att fotografera ett hus i Tullinge som nyligen eldhärjats.

Vilket helvete

Att bli bestulen på sina ägodelar är verkligen inte roligt men att bli av med allt man äger i en brand måste vara hundra gånger värre. Att ALLT går upp i rök – bokstavligen – måste verkligen vara en fruktansvärd upplevelse – ett rent helvete. Tack och lov var det ingen som dog i branden.

Livet är kantat av motgångar – men tack och lov också medgångar. Tack alla ni som erbjudit mig hjälp när jag har haft det tufft.

#tobiasfischer #fotograftobiasfischer #fotograf #photography #stockholm #sweden #nikon #nikonphotography #nikonsverige @nikonsverige #himmel #helvete #brand #inbrott #olycka #botkyrkabyggen #botkyrka #tullinge #hus #fönster

https://tobiasfischer.se

By |7 Comments
fotobloggar.nu

Titel

Till toppen