Tobias Fischer – Fotograf

Jag hade sparat i över ett år när jag som trettonåring gick till Hegethorns Foto i Nässjö och köpte min första kamera. En Pentax ME. Den var risig redan då. Men den var min.

Tanken var inte att jag skulle bli fotograf. Det tog sin tid innan jag fattade att det ens var ett yrke – och inte bara en hobby.

När jag var liten hade pappa fotografering som fritidssysselsättning. Han var en glad amatör och blev prisbelönt i fototävlingar i hela världen. Jag fick följa med ner i fotolabbet i källaren i villan där jag växte upp. För mig blev det också en hobby, precis som musiken.

Jag växte upp, sökte in på vårdlinjen för att få jobb och kunna flytta hemifrån. Det slutade med att jag hamnade inom äldreomsorgen – där jag inte visste vem som var vid liv när mitt pass skulle börja. Det passade mig inte riktigt. Jag insåg att jag var tvungen att göra något annat med mitt liv. Jag sökte in till Viebäck folkhögskola för att ta ett sabbatsår, för att få pyssla lite mer med min hobby, vara kreativ, ha kul och fundera på vad jag skulle göra med mitt liv.

 

Jobba som fotograf?

Det tog ungefär ett och ett halvt år i skolbänken innan det slog mig – det här med fotografering, det går att jobba med. Andra året på skolan praktiserade jag hos fotograf Bengt Westlund i Örebro, en mode- och reklamfotograf. Vid 22 års ålder insåg jag att fotografering var mer än att framkalla svart-vit film hemma i källaren. Jag tog steget, sökte in på Kubens fotoskola i Örebro, och blev uppringd strax före skolstart och fick beskedet att kursen lagts ned i brist på pengar. Men om jag ville fick jag hoppa in direkt i årskurs två, eftersom mina arbetsprover såg mycket bra ut.

Och eftersom jag då inte hade en gnutta ödmjukhet i min kropp tänkte jag: om jag nu är så duktig, varför gå en fotoskola över huvud taget? Sagt och gjort, jag ringde upp min gamla praktikplats och frågade om jag fick hyra in mig i studion – och det fick jag.

Tack vare Bengt som lät mig göra många av hans lite trista jobb klarade jag mig ekonomiskt genom första året som fotograf. Efter ett år bar det av till Stockholm. Första tiden i Stockholm var så klart lite tuff också. Jag drygade ut mina frilansinkomster genom att vikariera som bland annat bildlärare, musiklärare och bildredaktör. Mina pedagogiska gästspel har lett till att jag idag är en flitigt anlitad föreläsare, bland annat på Södertörns högskola i Stockholm, men också som gästföreläsare på företag och instruktör på workshops i fotografering och ljussättning.

 

Arbeta med människor

Jag älskar att arbeta med människor. Det låter lite klyschigt, men det är det är absolut en av mina drivkrafter. Det spelar ingen roll om det är kungligheter, fotomodeller eller Bosse i Bagarmossen, det är vansinnigt roligt att träffa människor. Att oavsett förutsättningar göra en person vacker på bild – fotograf är verkligen ett fantastiskt yrke.

Min teori är att man blir bättre av att göra olika saker. En 100-meterslöpare som bara övar 100-meterslöpning blir aldrig den bästa sprintern. Det behövs en hel del annan träning också. Att jag håller på med andra saker än fotografering tror jag helt enkelt gör mig till en bättre fotograf.

Jag har genom åren varit publicerad i hundratals tidningar och magasin – både svenska och utländska. Till exempel: Elle, Café, Dagens Nyheter och Revolver Magazine. Jag har fotograferat bokomslag, skivomslag, reklamkampanjer, klädkollektioner och jobbat med företag som till exempel ICA, Forsman & Bodenfors och Cirkus Cirkör. Jag har dessutom medverkat i ett flertal fotoböcker samt haft bilder utställda på både Galleri kontrast och Fotografiska i Stockholm.

Kunder och uppdrag

Under de 20 år som jag arbetat som fotograf har jag haft många olika kunder och mina bilder har publicerats i ett stort antal tidningar, magasin och andra publikationer, till exempel:

Affärsresenären, Aftonbladet, Amelia, Bättre Hem, Café, Chili, City, Connoisseur, Dagen, Dagens Nyheter, Danstidningen, Dagens Industri, Elle, Expressen, Foto, Frida, Gyro, Hälsa, ICA-kurriren, Inblick, Lifestyle woman, Motorföraren, Nätsmart, Jo’rå, Pejl, Resumé, Revolver Mag, ”S”, Strike, Svenska Dagbladet

Exempel på kunder:

APL, AXA, Bonnier Tidskrifter, Botkyrkabyggen, Care of Haus, Cirkus Cirkör, ComHem, DesignWerket, Durkin Design, Electrolux, EMI Music Scandinavia, Forma Publishing Group, Forsman & Bodenfors, ICA, Kalla kulor, Kärnhuset, Make Up Store, Malmsten & Martinsson, OTW, Orionteatern, Pace, Planja, PMU, Pointlex, RBM, Scandia, Soft, SwedenBio, Södertörns högskola

Föreläsningar och workshops

Utöver mitt jobb som fotograf  arbetar jag dessutom regelbundet som som utbildare, föreläsare och som kursledare i olika sammanhang.

Lärare och gästföreläsare: Bland annat arbetar jag på Kaggeholms Folkhögskola som lärare i foto och grafisk formgivning. Jag gästföreläser också för journaliststudenter på Södertörns högskola om foto och bildkommunikation.

Kurser, föreläsningar och workshops: Jag håller också föreläsningar/kurser på tidningar, magasin och företag i bland annat fotografering, ljussättning, Photoshop och i hur man kan effektivisera sitt bildflöde. Tillsammans med AIFO och Elinchrom håller jag också workshops i avancerad ljussättning för fotografer och avancerade amatörer.

Workshops och fotokurser för nybörjare: Dessutom håller jag workshops i foto för nybörjare som vill komma igång med sin systemkamera och utvecklas som fotografer.

Modeller sökes

Jag är i ständigt behov av nya människor att fotografera, både män och kvinnor, unga och gamla (är du under 18 krävs en av dina föräldrars skriftliga samtycke).

Främst behöver jag modeller till egna projekt men självklart behöver jag också då och då modeller till jobb. När det gäller mina egna projekt kan det vara allt från att jag behöver en bild på någon som dricker kaffe, en bild på en hand, någon som hoppar över ett staket, en naken kropp, någon som cyklar eller något liknande.

Jag letar framför allt efter:

  • Personer som bor i Stockholm eller har möjlighet att resa dit.
  • Ingen tidigare modellerfarenhet krävs men du måste självklart gilla att stå framför kameran.
  • Utseende: Alla är intressanta!
  • Alla former av avvikelser från det ”normala” är intressant. Långa, korta, fräknar, unika ansikten, stora ögon, tatueringar och liknande är extra intressant.

Olika typer av fotograferingar

Testfotografering

Innan jag arbetar med en person som inte är van att bli fotograferad gör jag i princip alltid en testfotografering. Testfotograferingen tar ungefär en timma och går ut på att se hur modellen är framför kameran. Testfotograferingen gör jag för att inte slösa vår tid när det är ”skarpt läge”. Det är viktigt för mig att veta, när det är dags att jobba, hur bekväm personen är framför kameran och att vi har kul och kan göra bra bilder tillsammans. Testfotograferingen kostar inget för modellen.

TFP

Lite då och då så gör jag också TFP-fotograferingar. TFP (Time for prints) går helt enkelt ut på att fotograf och modell byter tid med varandra. Modellen jobbar ”gratis” mot att han/hon får bilder av fotografen och fotografen jobbar ”gratis” mot att han får modellens tid under fotograferingen. TFP gör jag bara med modeller som har fotograferat tidigare och är vana att stå framför kameran. TFP-fotograferingen är självklart ”gratis”.

Egna projekt

När jag använder modeller till mina egna projekt så är behovet väldigt varierande – det beror helt på vilket projekt bilderna ska vara till. Just nu så söker jag till exempel specifikt modeller till mitt sociala fotoprojekt ”Vi plåtar låtar 2015”. Normalt så utgår ingen ersättning till modellen när det är till egna projekt – men det händer – till exempel i form av reseersättning.

Workshops och kurser

Men jämna mellanrum så håller jag i kurser och workshops för andra fotografer. I de fallen kurserna handlar om porträtt/mode/beauty behöver jag såklart också modeller att fotografera och visa olika typer av till exempel ljussättning på. Modeller som deltar i kurser och workshops får ersättning.

Jobb

När jag blir anlitad av en uppdragsgivare och får i uppdrag att boka modell/modeller så har jag självklart i första hand lättast att boka modeller jag tidigare jobbat med. Har jag en modell som jag tidigare arbetat med som överensstämmer med kundens önskemål så blir det väldigt enkelt för mig. När det gäller jobb med en extern uppdragsgivare åtgår alltid ersättning till modellen.

Vill du jobba med mig?

Skicka ett mail till modell@tobiasfischer.se och skriv några rader om dig själv. Skriv också gärna vilken typ av bilder du skulle vilja ta eller om det är något du absolut inte vill göra. Bifoga ett par bilder på dig själv – gärna någon bild i helfigur och självklar en bild på ditt ansikte.

Söker du praktikplats?

Jag tar emot praktikanter – främst från yrkesutbildningar men även från mediagymnasier och liknande. Generellt har jag bara en praktikant åt gången – så har jag redan en praktikant måste jag tyvärr säga nej till andra under den perioden. Anledningen till detta är att jag vill att den som praktiserar hos mig känner att den får tid och uppmärksamhet av mig och att jag får tid att lära ut, förklara och ha synpunkter på arbeten och bilder – vilket jag tycker är svårt om man är fler.

Vill du praktisera hos mig är du:

… är genuint intresserade av fotografi.
… har egna, bra bilder – både fotografiskt och konceptuellt
… är inte rädd för att jobba och hjälpa till
… kan motivera varför du vill praktisera hos just mig

Som praktikant hos mig får du:

… följa mig på arbetet och delta i en fotografs dagliga arbete
… planera, genomföra olika typer av fotograferingar
… jobba med bilder i Lightroom och Photoshop
… och mycket mer …

Vill du praktisera hos mig?

Skicka ett mail till praktik@tobiasfischer.se med några rader om dig själv, bifoga en bild på dig själv samt några av dina egna verk.